Racerunning

Racerunning

Racerunning är en snabbt växande friidrottsgren som möjliggör för personer med rörelsehinder att träna och tävla på löparbanorna. Detta är en sport för alla som gillar att springa och röra på sig, kan du röra eller sparka med dina ben så kan du använda en racerunner.

En racerunner är en specialbyggd springcykel på tre hjul därav så kallas sporten "racerunning". Racerunner cykeln ger stöd och ökar din balans vilket gör det möjligt att springa trots rörelsehindret. Nästan alla med rörelsehinder både barn och vuxna kan utöva sporten och det är ett väldigt bra sätt att öva upp din styrka utan någon direkt påfrestning av dina leder. Linköping Parasport har cyklar finns i olika storlekar, men det finns inte en cykel till varje idrottare utan man turas om. Vi tränar i Campushallen i Valla.

Tävling
Racerunning är en sport som det går att tävla i på både nationell nivå men inte minst internationell nivå. Linköping parasport deltar i Mälarserien där vi har några tävlande. Racerunning är en friidrottsgren och sen 2017 är RaceRunning en officiell gren på SM i Parafriidrott och VM i Parafriidrott.

Sporten har ett väl fungerande klassificeringssystem som gör att alla kan tävla mot varandra på rättvisa villkor och som i friidrotten springs olika distanser alltifrån korta till långa lopp. Det finns tre olika tävlingsklasser baserat på rörelseförmåga i benen.

Klassificering:

  • RR 1 - personer med svårare cp-skador, påverkan i armar och ben - GMFCS* IV och V
  • RR 2 - personer med måttliga cp-skador, inte så stor påverkan i armar och bål, men med lätt till svår påverkan i benen - GMFCS III
  • RR 3 - personer med lättare cp-skador, lätt till måttlig påverkan i en eller båda armarna, bra bålbalans och lätt påverkan i benen - GMFCS I-III
  • RR 4 - ingen CP / ingen speciell rörelsenedsättning (MS, Parkinson, Stroke, RA, Amputerade, Downs syndrom, Autism bl.a.)

Kontakt:

  • Charlotta Mård, 0733-52 58 21.